SHEIKH IBRAHIM NIASS AND HIS HOLDING FAST UPON THE SUNNAH OF THE PROPHET MUHAMMAD [PBUH]: (part 5)

SHEIKH IBRAHIM NIASS AND HIS HOLDING FAST UPON THE SUNNAH OF THE PROPHET MUHAMMAD [PBUH]: (part 5)

A LECTURE DELIEVRED IN THE EDUCATIONAL WEEK(IN COMMEMORATION WITH THE BIRTHDAY OF MAULANA SHEIKH IBRAHIM NIASS) UNDER THE TOPIC:
{INNOCENCE OF HIS EMINENCE SHEIKHUL ISLAM IBRAHIM NIASS ABOUT THE FALSE AND SLANDEROUS CLAIMS THAT ARE ATTRIBUTED TO HIM}
WRITTEN BY: HIS EMINENCE DR. SHRIFF SHARIFF IBRAHIM SALEH AL-HUSSAINY, CHAIRMAN OF THE FATWA [ADVISORY] BODY AND THE ISLAMIC COUNCIL OF NIGERIA, MEMBER OF THE COUNCIL OF MUSLIM JURIES, MEMBER OF THE WORLD MUSLIM LEAGUE ADVISORY ROLES IN THE WORLD. AT THE CONFERENCE HALL OF THE UNIVERSITY OF UMAR YAR’ADUWA-KATSINA STATE, FEDERAL REPUBLIC OF NIGERIA May 15th 2016.

حكم استخدام المعازف في الذكر والمديح

أما بالنسبة للآلات الموسيقية التي تسخدم في الذكر، فإن العزف عموما أبيح في بعض الأحيان. فمثلا، أثناء استقبال عظيم من العظماء أو عند الخروج إلى الجهاد، أو عند الرجوع من الجهاد، أو في أيام المواسم/ المناسبات الإسلامية كصلاة العيدين، وكذلك عند الزواج فالضرب على الموسيقي في هذه الحالات مباح بشرط عدم اختلاط النساء بالرجال…وهو في وقته المحدد فقط، لا أن يتخذ حرفة للإستمرار فيها. والدليل على إباحة ذلك عند استقبال عظيم من العظماء هو عندما جاء الرسول صلى الله عليه وسلم، إلى المدينة، فقد استقبله الأنصار بالأناشيد مثل طلع البدر علينا… إلخ
ومثل: هل علي ويحكم إذا لهوت من حرج، فأجابها النبي عليه الصلاة والسلام بقوله: “لا حرج لا حرج” ويقلن أيضا:
نحن جواري من بني النجار يا حبذا محمدا من جار
وأما عند الزواج فأهل المدينة كانوا يضربون الدفوف ويغنون
أتيناكم أتيناكم فحيونا نحييكم
ولولا الحبة السمراء لما سمنت جواريكم
وهذا كله يحدث وقت الزواج فقط للإعلام بأن بنت فلان زوجت لابن فلان، وذلك للتفريق بين الزنى والزواج المشروع.
أما بالنسبة للطريقة التجانية فليس فيها عزف وموسيقى، ولا علاقة للطريقة التجانية إطلاقا بآلات العزف والموسيقى. وعندما قال الشيخ التجاني رضي الله عنه: “إن السماع لمقلة إنسانها ابن الجابر”
هذه القصيدة التي يستشهد بها البعض لتبرير الموسيقى، فهذا وقته عند إشهار الزواج كما قلنا، خارج المسجد وهؤلاء ينشدون وإذا انتهوا يعطونهم المال ثم يذهبون فهؤلاء ليسوا من أهل الطريقة، مثل ما يفعله الناس اليوم من دعوة بعض الشعراء أو المغنين عند الزواج يأتون وينشدون وبعد الانتهاء ينصرفون. فهنا أنت لم تشرع شيئا في الدين ولم تستن سنة من السنن.

[Shariah] Ruling on the use of Musical Instruments in [zikir] litany and eulogy

However, in regards to musical instruments that are utilized in zikir[litany], musical performance are allowed in certain instances. For example, in the midst of welcoming great personalities, or where they would depart for war, or when returning to the war, or during seasonal periods/ Islamic occasions such as two eid prayers, and also during marriage ceremonies.

So the use of musical instruments in these situations are allowed, on condition that, women and men would not mingle with each other….And it is only within its specific period, it would not be taken as a reason for persisting on it. And the prove in regards to the permissibility of this when welcoming a great personality is during the arrival of the Prophet [PBUH] to Madinah. The tribe of Al-Ansar had welcome him with songs like, [Tala’al badru ‘Alaina]….The moon has appeared upon us….to the end.
And like:…Would there be a stringent woe on me if i have fun(a woman askedvthe Prophet (PBUH)…., and the Prophet[PBUH] answered her saying, “there is no problem, there is no problem”. And they would also say:

We are maids from Banil Najjar….O what a preferable neighbor is Muhammad

But during marriage ceremonies, the people of Madinah used to beat drums and sing:
We have come to you we have come to you
So greet us as we greet you

If it weren’t the brown grains(you grow)
Your maids would not have gotten fat (put on weight)

And all these happen only during marriage ceremonies for publicity that the daughter of so and so is married to the son of so and so. And that is to distinguish between fornication and legitimate marriage.

أما الطريقة التجانية فجميع أورادها وأذكارها ليست لها علاقة على الإطلاق بهذه الأمور وغيرها من آلات اللهو والموسيقى. وهذه الأغاني بدأها الأنانيون، أعتقد أن هناك قليلا من تلاميذ الشيخ في دولة غانا، بدأوها ثم انتشرت من هناك، إلى أماكن أخرى. علما بأن الشيخ رضي الله عنه عاش طوال حياته ولم يجمع في يوم من الأيام التلامذة لضرب الموسيقى له ليسمع.
وأما يقال أنه موجود في الطريقة القادرية فإن الشيخ عبد القادر الجيلاني نفسه قد برأ نفسه من هذا، ذكر ذلك في كتابه، ” سر الأسرار” فقد بين في هذا الكتاب حيث قال:” لا يجوز ذكر الله مع الموسيقى” فليراجع هناك، ونحن لا نتهم إخواننا القادريين ولكننا نقول إنه ليست له علاقة بما يجري من ضرب الدفوف عند الذكر. وهناك العديد من أهل الطرق يفعلونه ولكنه ليس وردا ولا عبادة. قد منع هذا في الطريقة التجانية. وكل من فعل ذلك يعتبر مخالفا للشيخ التجاني رضي الله عنه، ومخالف لشروط طريقته، ويعتبر من الكاذبين على الشيخ التجاني رضي الله عنه.
ومن يريد أن يمدح الرسول صلى الله عليه وسلم، فله ذلك ولكن لا تستخدم الموسيقى فأسلافنا مثل كعب بن زهير، وحسان بن ثايت كالشيخ يوسف النبهاني، والإمام أحمد البوصيري، وغيرهم رضي الله عنهم، قد مدحوا الرسول صلى الله عليه وسلم ولكن لم يستعملوا الآلات الموسيقية.
ولذلك ننصح بالابتعاد عن كل هذه الأشياء، ومن ذلك الرقص في الذكر فهو أيضا لا يجوز. وما يفعله بعض المجاذيب لا يعتد به ولا يؤخذ على أنه من الطريق، وإذا كان له إعتبار في الطريق لكتب ذلك مثلا تحت عنوان: ” باب الرقص في الذكر” وقد بينا هذه الأحكام أيضا في آخر كتابنا ” النهج الحميد” فليراجع هناك.
فإذا كان المريد في حالة الذكر اعتورته حالة أخرجته من حسه فهذا شيء آخر، ولا يطعن فيه لأنها حالة عارضة غير دائمة. أما الذي يجعل من الذكر لهوا فهذا لا يجوز لأن الله لا يتعبد باللهو. ومن هنا، فإن ما يفعله بعض المجاذيب لا تعتبر من قواعد الطريق أو شروطها، وقد بينت كتب الطريقة هذه الأحكام كلها: كالدرة الخريدة، للعلامة النظيفي، فقد منع حتى ضرب الأرض بالأرجل عند الذكر فضلا عن التصفيق. وهؤلاء المجاذيب إن كانوا في ذلك صادقين مع الله، فلا كلام لنا عليهم. وإن كانوا يفعلون ذلك رياء وسمعة وكذبا، فحسابهم على الله.
وأما الظاهرة المتفشية الآن في الموالد من ضرب الموسيقى لدرجة أختفاء الذكر والمديح فأمر لا يجوز وهو زيغ عن منهج أهل الهدى والرشاد، وينبغي أن يمنعوا من ذلك.

However, in regards to Tariqatul Tijjaniyah, THERE IS NO PLAY OR MUSIC. And there is absolutely NO link between PLAY and MUSICAL INSTRUMENTS IN THE TARIQAH OF TIJJANIYAH. And when Sheikh Tijjani may Allah be pleased with him said: “Verily, the hearing is an eyeball of the personality of Ibnul Jabir”.

This is a poetry that some people try to justify for allowing music [in the Tariqah], but this is only applicable during marriage ceremonies as we said, outside the mosque and those would be singing and when they finished they would be given money and then they would leave.

So those are not part of the followers of the Tariqah, like what people are doing today of inviting some singers and musicians at their marriage ceremonies where they would come and sing. And when they finish they leave. So here you would not legislate or set upon anything in the religion and have to enacted a sunnah among sunnahs or religious traditions.

However, as for Tariqah of Tijjaniyah, all its awrad and litany has absolutely no link with these issues and its likes of musical instruments and fun. And these songs were started by people who are individualistic and egoistic I believe that there are few students[murids] of Sheikh may Allah be pleased with him in Ghana who started it and it spread from there to other places, knowing that Sheikh [Ibrahim] during his life time has never gathered his students [murids] even a single day in his life to play music and drums for him to listen.

But as for what is being said that it is found in the Tariqah of Qadiriyah, Sheikh Abdul Qadir Jailani himself has exonerated himself from this. He mentioned that in his book, “Sirrul Asraar”, “Secret of Secrets”. In fact, he has clarified in this book where he said: “It is not possible to remember Allah with music”, so [anyone in doubt] should reference that point.

And we do not accuse our Qadiriyah brothers, but we only say that it has no co-relation between what happens in regards to beating of drums during zikir. And there are numerous of the people of Tariqah who are doing it. But it neither wird nor worship. In fact, this was prohibited in the Tariqah of Tijjaniyah. And whoever did that is considered a violator of[the command of ] Sheikh Tijjani may Allah be pleased with him.

And whoever wants to eulogize the messenger of Allah [PBUH] is at liberty to do that, but he should not use musical instrument. So our past generations like Ka’b bun Zuhair and Hassan bun Thabit, like Yusif Al-Nabhani, Imam Ahmed Al-Busiri and others..may Allah be pleased with them have eulogized the messenger of Allah [PBUH] but have never used musical instruments.

So based on this, we hereby advise for the need to keep distance from all these things. And part of it is dancing in the midst of zikir, which is also not permissible. And what is done by some [majazeeb] hallucinatory people is not significant and would not be considered as part and parcel of the Tariqah. And if it had any consideration in the Tariqah, he (Sheikh) would have written that under the topic: “A Lesson on Dancing in Zikir”. And in fact, we have analyzed these rulings again in the latter part of our book, “Manhajil Majeed”, “Humane Approach”, so refer to it.

So if a murid is in the process of zikir, and he gets got distracted, then this is a different thing all together, he would not be criticized for it, because it is just once in a while not every time.

However, as for the one who makes an amusement, that is not permissible, because Allah is not worshipped with fun and amusement. And from here, what some [majazeen] hallucinatory people do is not considered part of the principles of Tariqah or its conditions.

In fact the books of Tariqah have clarified all these rules, like “Duratul Khareedah” for the scholar Al-Nazifi.
It it prohibited even beating the ground with one’s legs during zikir, as well as clapping of hands. And those [majazeeb] hallucinatory people if only they are truthful[sincere] with Allah, we have nothing to say to them. And if they are doing that hypocritically, or for fame or just faking it, then their judgements belongs to Allah.

But as for what is apparently rampant now at the various maulids of drumming and dancing to the extent of overshadowing zikir and eulogies, it is an issue that is not permissible. It is an obstruction from the path of the followers of guidance and straight path and there is the need for them to be prevented from doing that.

To be continued…………………

Comments

comments


Leave a Reply